Søker
Vennligst Vent

Luxor

jun, 11 || No Comments |

Fra gammelt av når dette var Faraoenes hovedstad, ble byen kalt Theben. Araberne omdøpte imidlertid i sin tid byen til Luxor på grunn av de mange palassene her. I dag deler Nilen byen i to. På østbredden ligger sentrum og en rekke fantastiske templer. På vestbredden ligger blant annet Kongenes dal, dronning Hatcheptus tempel og Memnonstatuene. Luxor er med andre ord riktig valg hvis du er over snittet opptatt av kultur og historie.

Kongenes Dal

På vestbredden av byen finner du Kongens Dal. Det var her de gamle kongene skulle vandre inn i dødsriket. Gravene deres ble fylt med vakre malerier, hieroglyfer og verdifulle eiendeler. Bortsett fra Tutankhamons grav som er den minste i Kongenes dal ble samtlige plyndret for lenge siden. Gravene fremstår imidlertid enda som vakre med dype gravsjakter og flotte malerier. En tur inn i Kongens Dal er absolutt påkrevd hvis du befinner deg i Luxor.

Memnonstatuene og Hatschepsuts tempel

Et av verdens mest spektaktulære tempel er nok Hatschpsuts tempel. Dette var Egypts første kvinnelige Farao. På steinveggene på Hatschepsuts tempel kan du blant annet se verdens eldste reisekildring i bilder. Denne ble malt etter hennes ekspedisjon til landet Punt.

Memnonstatuene fikk sitt navn da grekerne besøkte stedet i antikken. De trodde da at statuene representerte Memnon fra den Trojanske krigen. Støttene skulle selvfølgelig aldri fått dette navnet. I virkeligheten markerte disse statuene inngangsporten til Amenophis den tredjes dødstempel, og støttene forestiller selvfølgelig Kongen. Statuene som rager hele 18 meter over bakken er et beundringsverdig syn, og absolutt verdt et besøk. Selve tempelet er dessverre vasket bort etter Nilens mange oversvømmelser.


Utflukt til Giza

Blir det ikke nok kultur og historie i Luxor, så vil en utflukt til Giza garantert stilne sulten for en stund. Pyramidene ved Giza er over 4500 år gamle og består mange millioner med steinblokker. Den største av dem alle er Keops pyramiden som rager hele 146 mete over bakkenr. Dette er også verdens største pyramide. I tillegg til Keops pyramiden finner du også Kefren pyramiden og Mykerinos pyramiden, samt en rekke mindre pyramider. Ta gjerne turen inn i selve pyramidene, da kan du blant annet se Kefrens store granittsarkofag. I museet like ved Keopspyramiden kan du også beskue den berømte solbåten av sedertre.

På fremsiden av Keffren pyramiden finner du Sfinxen med sin karekteristiske løvekropp og menneskehode. Sfinxen er hele 57 meter lang og 20 meter høy. Det pågår enda en rekke spekulasjoner rundt hvordan og hvorfor Sfinxen ble bygget. De fleste antar imidlertid at den er reist til ære for en konge.

Leave a Reply